Det finns många som gör ett väldigt bra jobb för måltiden i
den offentliga miljön, många som sällan eller aldrig uppmärksammas för sitt
hårda jobb. För att sprida det goda exemplets makt tänkte vi göra små
stickprover då och då, i samband med aktuella händelser, runt om i landet.
Vi är inga journalister, men i bästa ”kollega-till-kollegaanda”
vill vi gärna lyfta andra med dessa små positiva nedslag. Och eftersom vi inte
är knutna till någon tidning så kan vi göra det helt utan att vi måste ta
hänsyn till reklam och sponsring från andra aktörer.
Först ut är en kostchef som verkligen brinner för sitt jobb.
En person som med envishet, professionalism och kunskap satt sin kommun Klippan
på Sverigekartan; Anita Broddesson!
Anita utsågs till Årets Kostprofil 2012 av tidningen
Restaurangvärlden för sitt engagemang och arbete. Nu är hon återigen nominerad
för sitt goda arbete som kostchef, denna gång i White guide Jr. Hon fick även
nyligen genom sina medarbetare på Åbyskolans kök pris i kategorin ”Kreativitet”
i Martin&Serveras tävling i minskat matsvinn. Men det hon just nu är aktuell för är sitt, och hennes
personals, deltagande i satsningen Skåne Lyfter.
Anita säger:
”Hela Klippan centrum hade laddat under lördagen för att ta
emot ”Skåne Lyfter” turnén som denna gång landat i Klippan. Skåne Lyfter är ett
folkhälsoarrangemang från Region Skåne, som för fjärde året i rad vill
uppmärksamma fysisk aktivitet i samband med sunda matvanor. Kostenheten i
Klippan blev inbjudna att delta under dagen. Vi tackade såklart och bjöd under
dagen Klippanborna på vår kryddiga, goda gulaschsoppa och nybakat bröd. Tio av
våra kockar deltog med stort engagemang och fick ett mycket gott gensvar av
frusna Klippanbor.”
På frågan om vad hennes personliga reflektion kring
kostenhetens medverkan är så svarade hon:
”Att offentliga kök bör ta alla möjligheter som finns att visa
upp sig och att servera samma mat till allmänheten som vi erbjuder i skolor och
äldreboende. Inte minst för att ta död på myten om att vi serverar taskig mat
gjord på usla råvaror, när det i många kommuner är precis tvärtom!”
Redigerat och sammanställt av: Fredrik Kämpenberg och Håkan Lundholm